Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Diagonalen marts: Vi skal selv være med til at finde de bedste løsninger

Stilladsbranchen er blevet en del af kampen om fremtidens arbejdskraft, og vi må fortsætte med at levere de nødvendige lærepladser og uddanne vores medarbejdere. Men det handler også om at arbejde konstruktivt med forbedringer på arbejdsmiljøområdet og overbevise de unge om, at stilladsarbejde er værd at gå efter.

Branchen har allerede gjort op med mange af de unoder, der tidligere var et problem – også i forhold til rekruttering - og er i gang med at forbedre sit image. Det skal vi fortsætte med, fordi det er nøglen til at åbne interessen hos de unge.

Og det kan vi godt finde ud af. Det viser fx vores arbejde med Handlingsplaner. Vi kan godt rose hinanden for de forbedringer på sikkerhed og belastninger, som sektionen har været med til at finde løsninger på. Der er både vist vilje og anvendelige veje til løsninger, og det er nu en gang bedst, når vi selv kan være med til at styre arbejdet.

Det betyder også, at dialogen med vores medarbejdere og deres repræsentanter er vigtig. Det er ude på stilladserne vi mærker, hvor skoen trykker. Det er her vi finder de rigtige løsninger, der er praktiske gennemførlige og investeringsmæssige realistiske.

Dialogen med myndighederne er også vigtig. Desværre er det ikke altid, at myndighederne har samme fornemmelse for balancen i et specialiseret erhverv som stilladsbranchen og dermed tager de fornødne hensyn. Det gælder Arbejdstilsynet, samt Færdselsstyrelsen, hvad fx de forfejlede køre-hviletidsbestemmelser, der slet ikke burde gælde for stilladsbranchen, er et godt eksempel på.

Vi er på andre områder godt på vej til at opnå anerkendelse hos bygherrer og det øvrige byggeri som et erhverv med særlige kompetencer. Det vil øget certificering helt sikkert bidrage yderligere til. Målet må være, at stilladsmontage og konstruktioner, der muliggør sikkert og behageligt arbejdsmiljø og øget produktivitet i byggeriet, kobles på projekter tidligere i processen.

Derfor håber jeg også, at vi i de kommende år vil bygge videre på de erfaringer vi gør os i disse år med hensyn til professionalisering og service – fx gennem certificering, som sætter et interessant spot på branchens muligheder for hen ad vejen at overtage flere opgaver på byggepladsen. Måske vil vi ikke bare se en fornuftig konsolidering i egne rækker, men måske også en konsolidering, der rækker på tværs mod andre markedsområder.

Skrevet af Kurt Bo Jensen
Formand for stillandssektionen